Papagájok megbetegedése

A papagájok étrendjéből messze a leggyakrabban hiányzik az A-vitamin és a kalcium. Mindkét anyag kis mennyiségben található meg a szokásos magalapú "papagájkeverékben", így azoknál a madaraknál, amelyek ezt az étrendet választják - vagy semmi mást nem kapnak -, idővel elkerülhetetlenül problémák alakulnak ki.

A papagájok étrendjéből messze a leggyakrabban hiányzik az A-vitamin és a kalcium. Mindkét anyag kis mennyiségben található meg a szokásos magalapú „papagájkeverékben”, így azoknál a madaraknál, amelyek ezt az étrendet választják – vagy semmi mást nem kapnak -, idővel elkerülhetetlenül problémák alakulnak ki. A hipovitaminózis-A káros hatással van a száj, az orr és a torok nyálkahártyájára, valamint a vesékre. Fokozatosan ezek a membránok megvastagodnak és másodlagosan fertőződnek, ami megnagyobbodott, eltömődött orrlyukak, „tályogok” a nyelvben vagy az üregekben, illetve veseelégtelenség formájában jelentkezik. A hólyagos (sajtos) felhalmozódásokat el kell távolítani, a papagáj étrendjét pedig javítani kell, és A-vitaminnal kell kiegészíteni.

Sok, fogságban tartott papagáj túl sok táplálékot eszik, ami túlzott szénhidrát- és zsírbevitelhez vezet. Ha az emberi egészségtelen ételek is részei ennek a táplálékbevitelnek, a probléma csak súlyosbodik. Az érintett madarak köpcösnek tűnnek, vékony bőrükön keresztül sárga zsírlerakódások látszanak. Ez csak a jéghegy csúcsa – hasonló felhalmozódások keletkeznek a test belsejében a belső szervek körül, ami nyomást és működési zavarokat, valamint légzési nehézségeket eredményez a légzsákok csökkent kapacitása miatt. Különösen a májat és a veséket fogják ellepni a zsírsejtek, ami súlyosan veszélyezteti a működésüket. A papagájok betegségeinek igen jelentős része a túlsúlyra vezethető vissza!

Ez viszont gyakran a csőr túlburjánzásában és hámlásában, vagy a csőr anyagában lévő bevérzésben nyilvánul meg. A nagyobb erek megvastagodnak, falukban zsírral, akárcsak az embernél, ami a vérnyomás emelkedéséhez, a mozgásképesség csökkenéséhez, légszomjhoz és szívelégtelenséghez vezet. A megnövekedett testsúly extra terhelést jelent az ízületekre és a szalagokra. A leginkább veszélyeztetett fajták az amazonpapagájok, a rózsakakaduk és a hullámos papagájok. Ezek mind olyan fajok, amelyek egész nap esznek, ha hagyják, és gyakran a magas zsírtartalmú táplálékokat választják. A hosszan tartó zsírlerakódás – különösen a hullámosoknál – gyakran vezet zsíros daganatok, vagy lipomák kialakulásához.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*